Za odprto razpravo na desnici

get_img

Po zatonu Nove revije in odločitvi Zbora za republiko, da se iz foruma za srečevanje in preseganje sporov na desnici preoblikuje v platformo za širjenje specifične strankarske vizije, je v političnem prostoru desno od sredine nastala vrzel. Umanjkala je tista sfera svobodne in sproščene razprave na visoki intelektualni ravni, ki edina lahko zadovolji potrebe narodovih duhovnih elit.

Seveda se da to povedati tudi manj patetično. V zasebnih pogovorih marsikdo izrazi željo po stvarnih razpravah, ki bi ne bile ukleščene v ideološke puhlice in potrebe politične mobilizacije.

V tem času krize so oživele ali pa na novo nastale številne pobude, usmerjene prav v to smer: od častivrednih Študijskih dni v Dragi, Nikodemovih večerov in Socialne akademije, Foruma za dialog med vero in kulturo, srečanj Mreže mladih, pobud okoli zbornika Evropska Slovenija, pa do uspešnih medijskih projektov, kakršen je Časnik. Revije, kot sta Tretji dan in Slovenski čas, dokazujejo intelektualno vitalnost slovenske katoliške tradicije in njeno pripravljenost, da preseže svojo zgodovinsko nezaupanje do klasične liberalne misli.

A vendar …  Slovenska desnica se pogosto čuti potisnjena v kot, vidi, da so njene vrednote prepogosto tarča zaničevanja, da se njene aspiracije ne upoštevajo. Oropana realne družbene in politične moči se zateka v mobilizacijo lastnih sil, ki pa vedno znova trči ob njeno velikansko notranjo pluralnost. Zato to pluralnost vse pogosteje doživlja z nelagodjem, ki se pogosto izteče v jamranja o notranji razdeljenosti in medsebojne obtožbe o izdajstvu, hegemoničnih težnjah in podobno.

Precej očitno je, da slovenska desnica nima potrebnih resursov za temeljit razmislek o sebi: za politični, kulturni, zgodovinski, sociološki premislek svojih o svojih pogojih možnosti, dilemah, paradoksih in vizijah. To ji onemogoča, da bi resno, torej brez klišejev, predsodkov, strahov in brez prevelikih utvar premislila o slovenski družbi in naših obetih o prihodnosti.

Tu nekje, v tem trikotniku med željo po debati na višji ravni na desnici (kakor tudi med desnico in levico), zavedanjem njene živahne pluralnosti in občutkom nuje po večjem realizmu in tudi večji sproščenosti, se je rodila ideja po tej novi platformi.

Poimenovali smo jo, kot vidite, Kritika konſervativna; tudi zato, ker se skoraj nihče na Slovenskem ne pooseblja z nazivom “konservativen” – kar je sicer škoda, nam pa omogoča, da si ga neomadeževanega posvojimo.

Tu bomo torej pisali, javno razmišljali, kdaj pa kdaj polemizirali, včasih mirili, včasih spodbujali. V vrtincu krize, ki je na vse nas naložila velikansko breme, ki nas duši in nas vleče navzdol, v nemoč, bes in brezup, hočemo zopet navzgor – k upanju, razboritosti, intelektualnemu in državljanskemu pogumu, žlahtni ironiji, realistični razumnosti, k previdnosti in blagosrčnosti. To so, zares, konſervativne vrednote.

Sursum corda!

Advertisements

One thought on “Za odprto razpravo na desnici

  1. Pingback: Kritika konſervativna: Za odprto razpravo na desnici - Časnik

Prosimo, upoštevajte, da so komentarji namenjeni civizirani izmenjavi mnenj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s