Ugled, slava, doksa (1.)

dan-mladosti

Ugled je ključna kategorija sodobnega političnega življenja. Če se človek odloči za vstop v politiko, se mora sprijazniti z dejstvom, da ne bo nikoli deloval zgolj kot funkcionar – kot anonimni izvrševalec ali uradniški tehnokrat –, temveč bo nastopal tudi kot osebnost.

Janković ali Janša sta veliko več od seštevka vseh funkcij, ki sta jih opravljala v življenju. Janša ni samo poslanec ali bivši premier, Janković nedvomno ni zgolj župan prestolnice. Sta osebnosti, ki uživata med nekaterimi sodržavljani spoštovanje, med drugimi sovraštvo in prezir; povedano drugače, sestavni del njunega političnega delovanja – njunih interakcij z javnostjo in sodržavljani – je ugled.

Seveda, v demokraciji so najvišji izraz političnega strinjanja volitve, s katerimi državljani svojim izbrancem uradno podelijo zaupanje in s tem tudi mandat. Toda politiki si poskušajo izboriti tudi druge, otipljivejše, manj abstraktne dokaze naklonjenosti. Janez Drnovšek je osvajal bralne police svojih rojakov, Katarina Kresal si je z odločnim, ženstvenim nastopom prislužila naslov Slovenke leta, Borut Pahor – no, Borut Pahor je za naklonjenost tekmoval na več kot en način. A motili bi se, če bi v teh poskusih dvorjenja javnemu mnenju videli zgolj sredstvo pridobivanja volilnih glasov. Kajti moderni politik ni učenec Machiavellija. Po javnem pripoznanju in ugledu hlepi vsaj toliko – včasih celo še bolj – kot po politični moči v ožjem smislu besede, tj. po zmožnosti odločanja o državnih zadevah.

Vendar kaj sploh pomeni ta pojem, »ugled«?

 

Pri poskusu definicije ugleda moramo v prvi vrsti paziti na to, da ga ne pomešamo z njegovo predmoderno, predsekularno različico, namreč častjo. Tako kot ugled tudi čast označuje posebno odlikovanost osebnosti, zaradi katere je posameznik vreden, da izstopi iz vrste enakih in pred drugimi ljudmi nastopi povsem neprikrito, kot on sam, kot nosilec natanko te odlikovanosti. Ugled in čast pomenita dejstvo, da smo kar najbolj vredni nastopa v sferi vidnosti in pred očmi drugih. Ko za omizjem spregovori ugledna in častivredna oseba, se razume samo po sebi, da bodo ostali obmolknili in prisluhnili starešini.

A med častjo in ugledom obstaja neka bistvena asimetrija. Medtem ko častivredna oseba s svojo navzočnostjo počasti vse zbrane, prejme ugledna osebnost ves svoj ugled šele od tistih, ki jo gledajo v njenem nastopu. Častivredni človek svojo čast prenaša na ljudi okoli sebe ali na poljubne izbrance – od tod srednjeveška institucija investiture –, ugledni človek pa od navzočega občinstva ugled prejema. Če hočeš uživati ugled, si ga moraš izboriti, zanj moraš laskati, dvoriti občinstvu. Ugled ni le moderna, ugled je bistveno demokratična kategorija.

Prav zato je ugled tako enostavno izgubiti. Eden izmed značilnih – a pogosto spregledanih – pojavov moderne družabnosti in politike je prav filistrski strah pred izgubo ugleda, ki ga povzroči dejstvo, da smo videni z nekom neuglednim. Ugled se ravna po principu guilty by association: izgubimo ga v trenutku, ko se pojavimo skupaj z neugledno persono.

Natanko s to izmuzljivost reputacije se soočajo politiki, umetniki in intelektualci, ki so leta 2011 zastavili svoj ugled in javno podprli Jankovićevo Pozitivno Slovenijo. Milan Kučan in drugi podporniki se bodo morali sprijazniti, da so s kolapsom Jankovičćve politike izgubili tudi velik delež lastne veljave, saj so svoj ugled – svoj družbeni prestiž, svoj status v očeh javnega mnenja – vezali prav na Jankovićev lastni uspeh. Gospod Kučan ne more nenadoma umakniti svoje podpore in jo ponovno vložiti v neko drugo poljubno stranko ali novo vodstvo Pozitivne Slovenije. Kajti ugled ni investitura. Svojega ugleda ne moremo »vložiti« v podporo politika in hkrati pričakovati, da ga bomo lahko ob morebitnem polomu našega protežeja preprosto umaknili. Javna podpora ni varna naložba. Z njo tvegamo izgubo lastne veljave – brez tega rizika bi bila gesta podpore navsezadnje nesmiselna.

Janez Janša je na tiskovni konferenci dan po potrditvi sodbe v zadevi Patria dejal, da je Kučan odvrgel Jankovića in da si bo kmalu poiskal novo, uglednejšo politično lutko. V nekem smislu ima Janša prav: stari komunisti nedvomno iščejo nove osebnosti in skupine, vredne njihove politične podpore. Vendar v tem niso osamljeni. Pretekli mesec je bila cela množica političnih strank zaposlena z iskanjem uglednih osebnosti – uglednih ekonomistov, uglednih komentatorjev, uglednih EU sekretarjev, uglednih bivših predsednikov Računskega sodišča –, ki bi bile pripravljene nastopiti na evropskih volitvah. Voditelji teh mladih, pretežno levih strank so prepričani, da je zaradi krizne klime in močnega vtisa lanskih vstaj zmaga levice tako rekoč zagotovljena: treba je le še priskrbeti dovolj privlačno listo kandidatov, ki bi to »družbeno klimo« prevedla v volilno zmago.

Toda izid te računice je vprašljiv. Prepričljivost politične stranke ni nikoli enaka seštevku ugleda njenih članov. S tem neobhodnim dejstvom so se stranke à la Solidarnost morale soočiti ob prvih projekcijah volitev v EU parlament: čeprav so njihovi člani uspešni, uveljavljeni intelektualci in professionals, se summa njihovega ugleda ni prevedla v dober volilni izkupiček.

Ugleda namreč ne moremo kombinirati, seštevati; prav tako ne moremo računati nanj. Zato se v zadnji instanci moti tudi gospod Janša. Zoran Jankovič svoje kariere in političnega prestiža ne dolguje Milanu Kučanu. Naslednja trendy levičarska stranka prav tako ne bo ustoličena po navodilih ostarelih komijev. K zmagi jo bo popeljalo nekaj veliko bolj naključnega, muhastega in spremenljivega: javno mnenje, edini behemot slovenske politike.

Advertisements

One thought on “Ugled, slava, doksa (1.)

  1. Pingback: Kritika konſervativna: Ugled, slava, doksa (1.) - Časnik

Prosimo, upoštevajte, da so komentarji namenjeni civizirani izmenjavi mnenj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s