Tedenski izbor

reading

Nas bo morebitni ponovni vihar krepko zajel. Zato je popolnoma jasno, kaj narediti. Zdaj, ko nam finančni trgi dajejo dihati, je nujno, da v enem letu sprejmemo vse zamujene reformne ukrepe. Ti so znani, napisani, razloženi, celo zavezali smo se jim. Treba jih je le spraviti skozi parlament. Treba je izjemno hitro narediti vse, da morebitni pok borznih balonov pričakamo z večino reformnih ukrepov pod streho. Vendar pogled na to, kdo je lahko za krmilom naše barke, človeka rine do obupa.

Nacionalno brambovstvo v perspektivi – Igor Masten, Siol.net

***

Niti na misel mi ne pade, da bi se vprašal, zakaj na vseh soočenjih novinarji postavljajo težja vprašanja popolnim outsiderjem, Cerarja pa obmetavajo z vprašanji, ki so prej v domeni pojasnjevanja, da je človek najboljši in najlepši, namesto, da bi ga, zaradi tega, ker je jasno, da bo volitve dobil, do potankosti in brutalno izprašali, kaj bo kot predsednik vlade počel naslednja štiri leta in kako bo rešil strukturne težave slovenske ekonomije. Namesto tega bom raje analiziral njegov program. Če ne drugega, bo vsaj en slovenski medij pošteno opravil svoje delo.

Saibaba Cerar in njegove vizije – Portal Plus

***

Skratka, bralec programa bo opazil, da se velika večina točk v razdelku “Kako” zelo dobro bere, če pred željo napišemo besedico “Kako”. Npr. kako zajeziti beg možganov, kako zagotoviti dostojno raven pokojnin, kako preprečiti krčenje pravic zavarovancev, kako zagotoviti svobodo medijskega prostora, kako omejiti sivo ekonomijo … Je pa nek pregovor, ki pravi, da je postaviti dobro vprašanje včasih težje od odgovora nanj. No, v tem primeru bi lahko rekli, da so Cerarjevi opravili težji del posla.

Cerarjevih šestindvajset – Žiga Turk

***

Odgovornost za idejo klasičnega liberalizma je na tistih, ki mislijo, da bi ta morala biti uspešna tudi v politiki, vendar čakajo, da bo za to poskrbel nekdo drug.

Intervju z Janezom Šušteršičem, Portal Plus

***

Nekateri pisci so Pikettyjevemu opozorilu o naraščajoči neenakosti odločno pritrdili, medtem ko so drugi izražali ostre pomisleke. Pojavile so se tudi prve obtožbe, da gre v Pikettyjevi kritiki neenakosti pravzaprav le za nekakšen posodobljen zagovor socializma. To karto so hitro pograbili najmočnejši ameriški libertarni think thanki in Francoza začeli bombardirati z oznako »marksist«, ki se v ameriških političnih spopadih uporablja na podobno prismuknjeno raztegljiv način kot v naših krajih nalepka »neoliberalec«: v širokem delu javnosti učinkuje kot fleksibilno orožje za instantno diskreditacijo. Je francoski ekonomist res zgolj preoblekel starega Marxa za novo stoletje? Prav zaradi tovrstnih napadov je Piketty v javnih nastopih še zaostril svojo antimarksistično pozicijo, ki jo sicer jasno izrazi že v knjigi. Marxa okvirno zavrne v prvem poglavju knjige, svojo kritiko marksizma pa v posameznih fragmentih stopnjuje in poglablja skozi celotno delo.

Iniciativa za demokratični kapitalizem, Matic Kocijančič, Pogledi

***

A good friend of mine once asked if I believed it was possible to be a “conservative” artist. He was speaking of something deeper than politics. Could an artist, he wondered, live a quiet, ordered life surrounded by family, friends, and hard-won comfort and still produce work that was vital? Surveying his own favorite writers—William Butler Yeats, James Dickey, and William Faulkner—my friend concluded that the prognosis didn’t look good. Thinking of Bob Dylan in his homebound years, I countered that it was possible. It is true that great artists must be on intimate terms with both darkness and light, but most of us do not need to court darkness; it comes to us in unbidden tragedies large and small.

Unlike a Rolling Stone. Why Bob Dylan, troubadour of the revolution, turned homeward – Robert D. Lurie, The American Conservative

***

It is at least unchivalrous of the panoptic security state’s comfortable defenders to demand that its critic accept martyrdom to prove his sincerity. If Edward Snowden’s critics were as intent as he is on exposing our country’s betrayal of its citizens,  we might take their concerns more seriously. Until then, we hipster conservatives will stand up for this hipster whistleblower.

The Unpatriotic, Double-Plus Ungood Cowardice of Edward Snowden – The Hipster Conservative

***

Ni in ni dobro, ko namesto po racionalni razčlembi posežemo po enostavni in udarni demonizaciji drugega. Ni in ni dobro, ko se prepustimo programu roja. Vsak pa mora začeti pri sebi. A večjo odgovornost pri tem ima levica. Zakaj? Preprosto zato, ker – kot nas učijo filmi o spidermanu (spet smo pri žuželkah) – moč in odgovornost gresta skupaj. Ker ima levica večjo finančno, politično in medijsko moč (sociolog Frane Adam govori o „asimetriji v vplivnosti“), je tudi bolj odgovorna za nastale razmere in mora več kot drugi storiti, da postanemo normalni in” nad-žuželčje” racionalni.

Roj ali česa se ni dobro učiti od čebelic – Branko Cestnik, Časnik

*

Bonus – fascinantno teološko dopolnilo prejšnjega premisleka: Bad Catholic o Niču, grehu in kreposti:

Sin is weak. Sin is a white flag of surrender waved to the oncoming Nothingness. Sin chooses absence over being and Nothing over Something. Sin is sinful not in that it is too bold, but in that it is not bold enough.

We see this truth on a personal level. Sin is always the easiest action to perform in any given situation. All it requires is Nothing.

To commit the sin of wrath or anger, a man doesn’t have to do anything, he merely has to lose something — his temper. He breaks, he snaps, he “gives in”, all of which merely points out the obvious, that he stops doing something. There is no boldness in wrath, any more than there is in rot, though they amount to the same thing, an acquiescence into Nothingness.

Better than Nothing – Marc Barnes, Bad Catholic

Advertisements

Prosimo, upoštevajte, da so komentarji namenjeni civizirani izmenjavi mnenj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s