Viribus unitis

90 JAHRESTAG ATTENTAT VON SARAJEWO: GEMAELDE FRANZ FERDINAND

Vsa Avstro-Ogrska je potopljena v veliko žalost radi strašnega dogodka, ki se je zvršil dopoldne v Sarajevu, stolnem mestu bosensko-hercegovskem. Cesarski princ prestolonaslednik nadvojvoda Franc Ferdinand, glavna opora starega cesarja Franca Jožefa in upanje vse avstrijske monarhije, je bil s soprogo Zofijo vojvodinjo Hohenberg vred v Sarajevu na ulici zavratno umorjen.

Veselega srca je šel Franc Ferdinand nadzorovat v Bosno vojaške vaje. Ko pa je izpolnil svojo dolžnost in nehal poveljevati, ko je hotel pri poklonstvu v Sarajevu naznaniti, kako toplo mu bije srce za enotni slovanski narod, pa sproži zverinski mladenič nanj revolver in njemu in njegovi blagi soprogi neusmiljeno prestriže nit življenja.

Žalujeta danes vsa Avstrija in Svetoštefanska krona v spominu na svetlega njunega prestolonaslednika in vsa njuna ljudstva se ob tej hudi uri, še bolj nego včeraj, goreče zaklinjajo, da ob prestolu stoje in hočejo stati v bodoče, držeč se z zvestim in neomajnim srcem gesla cesarskega – Viribus unitis!

Advertisements

Prosimo, upoštevajte, da so komentarji namenjeni civizirani izmenjavi mnenj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s