Tedenski izbor

family-reading

 

There are also the religious traditions, ones that meld with awe and wonder to make the holiday both beautiful and holy. Advent, brimming over with both theology and beauty, helps us refocus on the meaning beyond the temporal. It takes the material and makes it transcendent. It turns the simple—candles, words, songs, prayers—into timeless moments. Christmas hymns, sweet and haunting, transform our normal cadences of worship into something new, yet incredibly old: they transform our patterns of praise into timely yet timeless reverence. These are the most important traditions of the Christmas season.

Considering Tradition – Gracy Olmstead, The American Conservative

***

Država za normalno delovanje potrebuje sposobne in profesionalne uradnike ter državnike. Pri nas se zdi, da prevladujejo apartčiki, birokrati in ne ravno bleščeči politiki.

Aparatčik se odlikuje po preprosti veri in zvestobi sistemu. To je vera, ki najbolje uspeva v odsotnosti razsodnosti in razuma: res je tisto, kar reče šef, toliko bolj, če enako govori tudi Šef. Šef z veliko in oni z malo začetnico seveda dobro vesta, da zvestoba ni zastonj, zato poskrbita za svojega vernika. Državni aparat v socializmu je deloval po tem načelu in glede na slovenski model demokratizacije (smo za spremembo, ampak tako, da se razen imena ne bo nič spremenilo) ne more presenečati, da javni sektor povečini še vedno deluje po tem načelu.

Lubi Slouenci – Peter Lah, Planet Siol

***

Vse skupaj je tako absurdno, da nam kot argumente nasprotniki privatizacije navajajo že to, da se oni slabo počutijo, ker na Brniku zdaj pristanejo na nemškem letališču, kot je pred dnevi potožila Violeta Tomič. Pa čakajte malo, bi mar morali sodržavljani gospe plačati letališče, da bo njej prihranjen nek iracionalen občutek?! A takšna je ta družba enakih in enakopravnih, da so preference tistih pri koritu vsiljene vsem? No, saj v resnici to ne preseneča – gre za sestavni del družbenopolitičnega sistema, ki ga gospa zagovarja. Tudi njen strankarski kolega Luka Mesec razkriva podobne tendence, ko vzklika, da je državno lastništvo v podjetjih še zadnji vzvod [centralnoplanske politike], ki ga imajo. In odgovarjam mu: saj! Natanko zato je privatizacija nujna.

Za boljše leto 2015 – Rok Novak, Finance

***

The depravity and barbarism of a movement such as the Islamic State can obscure the disturbing reality: namely, that the politicisation of culture, and its intolerant consequences, is gaining strength across the world. It has certainly contributed to the hardening of the rivalry between the West and Russia.

(…)

The problem with international cultural crusades is not the actual values – many of the sentiments promoted by Western institutions are worthy and enlightened ones. No, the problem is that such crusades assume that Western states possess the moral authority to question, undermine and change the laws and values of communities throughout the world. When diplomacy and geopolitics become entwined with the attempt to affirm the moral superiority of a way of life, the outcome is always unpredictable.

The real danger with the globalisation of the Culture Wars is that it threatens to confuse diplomatic problems with existential questions that touch on a people’s way of life.

The Year the Culture Wars Went Global – Frank Furedi, Spiked

***

Nobene težave nimam z uvrščanjem ljudi na levo, na desno in na sredino. Nekateri so konservativni, drugi progresivni, nekateri so etatisti, drugi liberalci. Razlike morajo biti, razlike so dobre, razlike delajo polemike zanimive, v polemikah se brusijo ideje.

Ne sprejemam pa ločevanja duhov, tega, da med nami gradijo čedalje višji zid. Za ta zid si želim, da leta 2015 pade. To ni tisti naš domači berlinski zid iz leta 1945, o katerem prava desnica trdi, da ga vzdržuje udbomafija. To je zid, ki ga gradijo skupaj in ki preprečuje, da bi se razumno pogovarjali o tem, kako našo državo spet spraviti v gibanje.

Ločitev duhov 2015? Ne, hvala – Žiga Turk, Planet Siol

Advertisements

Prosimo, upoštevajte, da so komentarji namenjeni civizirani izmenjavi mnenj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s