Smernice pisanja

Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj húdo z dobrim. (Rim 12,21)

Namen te platforme ni prepričevanje prepričanih niti demonizacija nasprotnika, temveč odpiranje novih razsežnosti v političnem razmišljanju o naši – tj. slovenski, srednjeevropski, vseevropski in zahodni – stvarnosti.

Zato so dobrodošli vsi teksti, ki gredo v to smer. Če se vam zdi, da bi lahko kakorkoli prispevali k debatam, ki jih odpiramo – ali bi radi načeli kako debato ali temo, ki smo jo prezrli – , nam pošljite svoje tekste.

Pri tem upoštevajte splošna pravila dobrega vedenja:

  • bodite samokritični (tega vodila nismo zaman postavili na prvo mesto);
  • pišite argumentirano in berljivo;
  • ne bodite nesramni, zagrenjeni, poljubni, pretirano obešenjaški;
  • sarkazem si privoščite le, če ga znate pravilno uporabljati, tj. pronicljivo, vedro in poredno (a ne pobalinsko);
  • upoštevajte, da nimamo lektorja, zato pazite na pravopis; ker skrbimo za eleganten knjižni jezik in lepo slovensko besedo, sprejemamo le jezikovno neoporečne sestavke.

Prednost imajo besedila, ki se skladajo z vrednotami in poslanstvom te strani. Sprejamamo tudi besedila, namenjena umnemu in strpnemu soočenju stališč.

Objavljamo članke v slovenščini, angleščini in hrvaščini oziroma srbščini (latinica), tj. v jezikih, za katere upravičeno domnevamo, da jih zna slovenski izobraženec brez težav brati. Če koga ta naša odprta jezikovna politika moti, bomo z veseljem sprejeli ponudbo, da nam članke v tujih jezikih prevede v slovenščino. Če nam ni pripravljen pomagati s prevodi, to pomeni, da ga objave v neslovenskih jezikih ne motijo ali pa ga motijo iz napačnega razloga (tj. premajhne jezikovne kompetence).

Sprejemamo tudi besedila, napisana v bohoričici. Bohoričico imamo radi in bi jo radi oživeli kot živo pomožno pisavo za posebne, slovesne priložnosti. Ker pa se zavedamo, da slovenski bralci nanjo niso vajeni, sprejemamo najrazličnejša (najraje nekoliko hudomušna, a tudi povsem resna, esejistična in krajša literarna) besedila, namenjena njeni popularizaciji.

Advertisements

Prosimo, upoštevajte, da so komentarji namenjeni civizirani izmenjavi mnenj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s