Pravila komentiranja

Men are qualified for civil liberty in exact proportion to their disposition to put moral chains upon their own appetites, in proportion as their soundness and sobriety of understanding is above their vanity and presumption. Society cannot exist, unless a controlling power upon will and appetite be placed somewhere; and the less of it there is within, the more there must be without. (Edmund Burke, Letter to a Member of the National Assembly)

Zaradi dolgoletne slabe prakse na Slovenskem zaenkrat žal ne moremo dopustiti popolne svobode komentiranja. Ker še ne smemo upati na obrzdanost anonimnežev, jih moramo brzdati sami. Najprej tako, da od njih zahtevamo, da se podpišejo bodisi z osebnim imenom ter veljavnim mailom, iz katerega je razvidna identiteta komentatorja (torej nobenih domišljijskih ad hoc mailov) bodisi s facebook računom bodisi z aktivnim twitter računom (aktiven račun pomeni, da ste redni in dejavni uporabnik tega družabnega omrežja, da ste torej prepoznavna persona virtualnega sveta).

Če vas vsaka od treh možnosti, ki vam jih ponujamo, moti, je to verjetno zato, ker imate pri komentiranju navade ali namere, ki jih ne odobravamo in jih na naši spletni strani tudi ne bomo dopuščali.

Komentiranje ni namenjeno izražanju nedodelanih in poljubnih mnenj, temveč naj bo tudi samo del usmerjene in razumne razprave. Seveda so dobrodošle kratke replike, kritike, pohvale ipd. Če pa želite poseči z daljšim komentarjem, se prosim potrudite, da pozorno razdelate svoje misli. Pričakujemo, da bo komentar vselej odziv na sámo vsebino prispevka.

Komentarji niso moderirani. So pa cenzurirani. Vsaj dvakrat tedensko bomo v uredništvu poskrbeli za izbris nespodobnih in žaljivih komentarjev, kakor tudi vseh zapisov, ki odstopajo od smernic, očrtanih v zgornjih odstavkih.

Cenzura ima pedagoško funkcijo: če ugotovite, da je bil vaš komentar v celoti ali deloma odstranjen, nikar ne sprašujte, zakaj, in se ne užaljeno sklicujte na pravico do mnenja, temveč premislite, zakaj je bil ta ukrep potreben. Če še vam še vedno ne bo jasno, lahko stopite v stik z uredništvom in prijazno povprašate po razlogih – z veseljem vas bomo razsvetlili.

Advertisements

Prosimo, upoštevajte, da so komentarji namenjeni civizirani izmenjavi mnenj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s